Geometriarbete


   Vi har jobbat med logiska block. Man kan sortera dem efter färg, storlek, tjocklek och form.


 Emil och Emilia ska leta reda på alla kvadrater.

 Sabrina har hittat alla rektanglar.

 Amanda sorterar cirklar.

 Här fattas det två cirklar. Kan ni se vilka? 

Emma och Benjamin njuter av snön!

image28


image29

Veckobrev som försvann

Veckobrevet som gick hem i fredags försvann i teknikens värld. Jag missade att spara det och nu när jag skulle lägga in det på bloggen finns det ingenstans.
Vi jobbar intensivt i veckorna. På matten håller vi på med begreppen hälften/dubbelt och udda och jämna tal. På språktimmen är det läsning som gäller på alla möjliga sätt. Under tematiden har vi fortsatt med deras egna tidslinjer.
Vecka 48:
måndag: Vi kommer att gå till biblioteket efter samlingen. Efter rasten är det fruktstund och sedan grupper tillsammans med f-klassen. Sist på dagen är det F.A.
tisdag: På tankeverkstaden kommer vi att jobba med ordningstal. sist på dagen är det filmvisning och skrivarstund tillsammans med f-klassen.
onsdag: Två flickor från Skolgårda kommer och gör en PRAO-dag hos oss. Den ena är min yngsta dotter Stina. Vi kommer att fortsätta med de individuella tidslinjerna. Sist på dagen är det idrott.
torsdag: Läxdag!
fredag: Adventssamling på morgonen tillsammans med f-klassen. Musik och F.A. sist på dagen kommer Linda att ha ett avslutningspass själv eftersom det är hennes sista lektion för de här två veckorna.

Det har varit en härlig vecka

Vi började veckan med ett besök till biblioteket och så kommer det att bli fram till jul. De flesta lånade med sig böcker hem och det går bra att lämna tillbaka dem när som helst till skolan. Vi har dem i klassrummet tills nästa gång vi går. Blir det väldigt många kvarglömda böcker hemma så kommer det en påminnelselapp från oss.

Måndagen fortsatte med grupper tillsammans med f-klassen. Två grupper hade musik/bild  med  tema Astrid Lindgren, två grupper hade matteverkstad och drama. På tisdagen hade man de grupper man inte hade på måndagen.

Tisdagmorgonen inleddes med arbete kring begreppet hälften sedan hade vi bokat in en sagostund i biblioteket där vi fick lyssna till när Astrid läser ur Pippi. Sist på dagen tittade vi på ett "läskigt" avsnitt ur Madickenfilmen och blev lite inspirerade inför vår temadag.

Temadagen var en lyckad dag av vad jag har hört. Jag hoppas få se lite kort och att jag sedan kan lägga ut lite bilder på bloggen. Hoppas att ni tar del av det som ligger ute på nätet och kommentera gärna - just nu ligger en fråga ute om favoritsaga eller favoritfigur ur Astrids stora repertoar...ingen har skrivit...Har ni släktingar på avstånd så kan ju det vara kul för dem att ta del av vad era barn gör  i skolan, så sprid gärna adressen http://www.viigulahuset.blogg.se/

Läxredovisningen var jättebra. Barnen fick redovisa sin matteläxa genom att rita av ett av sina mönster på ett stort blädderblock så att vi sen kan se och jämföra hur många olika mönster det blev. Läsläxan fick man välja om man ville läsa för fröken, för en kompis, för en grupp eller för hela klassen. Det var barnens egna förslag till hur man skulle kunna redovisa sin läsläxa. Alla läxor om hur man hade det förr i tiden sitter uppe på vår tidslinje efter det att barnen berättat för varandra vem de har frågat och vad de fått veta. Vi har också gjort jämförelser med 1903 och 2007 utifrån de bilder vi tog vid studiebesöket förra veckan - de bilderna sitter uppe på fönstret om ni har vägarna förbi.

  •  På måndag är det studiedag och barnen är lediga från skolan.

Jag hoppas kunna dela ut matteläxan och läsläxan idag och sen blir det en extraläxa som de får på tisdag. Det betyder ju att det inte blir något biblioteksbesök denna vecka.

Linda är tillbaka och ska nu vara två hela veckor hos oss. Jag är borta på torsdagen då jag är på en heldag planeringsarbete för mitt fackliga arbete. Linda kommer att ta hand om barnen tillsammans med övriga arbetslaget och nu hoppas jag att de verkligen anstränger sig för att visa sig från sin allra bästa sida. Jag vet att de kan!

Vi kommer att fortsätta med begrepp samt geometri i matten.

  • På onsdag är det idrott äntligen...
  • På fredag ska vi till biblioteket för en tipspromenad med anknytning till tema Astrid Lindgren.

I huset har vi en praktikant som heter Erik. Jag kommer att försöka få lite hjälp av honom att vara ute extra på rasterna då det varit lite småbråkigt. Kolla gärna med era barn hemma, vad de gör på rasterna, vem leker de med, vad de gör om det blir bråk osv. Vi försöker prata om det som varit bra och lyfta lite goda exempel på vad man kan leka som är kul istället för att hela tiden leta fel hos varandra. Jag hoppas att det som varit är på väg bort...



Ha det skönt i helgen!


Vi firar Astrid Lindgren

image27 Onsdagen den 14/11 uppmärksammar vi på hela skolan att Astrid Lindgren skulle ha fyllt 100 år.
Vilken är din favoritsaga eller favoritfigur av Astrids alla?
Skriv en kommentar.

Veckobrev inför v.46

Nu har vi varit igång en vecka...


Vi har diskuterat lite king vårt nya tema och påbörjat vår egna tidslinje. Det var mycket uppskattat att få visa kort från man var liten bebis. Vi kommer att behöva ytterligare lite hjälp inför det fortsatta arbetet med den.

Vi har också haft två lektioner kring geometri och då målat oregelbundna månghörningar. Det är mycket träning bara att använda linjalen.

Vi har jobbat med begreppen hälften och dubbelt.

Sedan läste vi en ny bok på Språktimmen.

Idag fredag har vi varit på studiebesök i museilägenheten vid Verkstadsvägen. Det har vi gjort för att få lite känsla av hur man levde för 100 år sedan.


Nästa vecka infaller vår stora temadag på onsdagen då vi ska ha gammeldags skoldag samt fira Astrid Lindgrens 100-års dag. Vi ska ha samling i matsalen med psalmsång, det blir uppställning i korridorer (kanske kommer fröken att se efter så alla öron är tvättade), vi ska stå upp när vi svarar och det kommer att bli lite handstil och kristendomskunskap. Dagen kommer också att innehålla ett lekpass med lite gamla lekar. Dagen kommer att avslutas med storsjung och fika. Gammaldags klädsel utan att krångla till det för mycket är önskvärt den här dagen. Barnen får gärna ha med sig smörgås och mjölk istället för frukt. Tyvärr är jag på en utbildning med elevdemokratigruppen den här dagen men jag ska se till att övriga i huset tar mycket kort. Linda som är lärarkandidat tar hand om barnen tillsammans med arbetslaget. Ingen gympa på onsdag!


Läxor: Matteläxa + läsning som vanligt till torsdag. På måndag får barnen hem ett litet frågepapper där de ska ta reda på hur det var förr (när mormor var liten tex). De ska rita och skriva. Den läxan är också till torsdag.



Trevlig helg!


Nu är det dags att sätta igång att jobba!

Så var det dags att sätta igång att jobba igen - hoppas att alla har haft en skön vecka!


Jag har under lovet lagt in lite bilder på bloggen men också en liten uppgift som ni kan göra tillsammans med era barn om ni vill.


Alla barn

Den här veckan är det en liten extra läxa till onsdag;

Ta med ett kort från när du föddes och lär dig ditt födelsenummer. Vi ska börja med vår egen tidslinje på onsdag och vi ska också göra en gemensam som är över lite fler år...


Matteläxa och läsning som vanligt till torsdag. De som vill läsa en kvart om dagen och som inte har något protokoll - lägg ett meddelande i plastfickan. Alla är på gång med sin läsning och nu är det viktigt att hänga i...kom ihåg ordbilderna som vi har tränat tidigare - alla sitter inte riktigt...


På tisdag förmiddag är hela vårt arbetslag på ett möte och Emmeli kommer att vikariera. Vi är tillbaka senast klockan elva.


På torsdagförmiddag är jag och hälsar på en tidigare elev på Ekenäs och Emmeli kommer att finnas till hands även då.


På onsdag är det gympa igen - det känns som om det var länge sedan. Kom ihåg kläder och handduk!


Information om den nya perioden kommer så fort det är färdigskrivet!


RSS 2.0