Föräldramöte

Tisdagen den 9/9 är det dags för läsårets första föräldramöte. Vi kommer att börja i klassrummet och sedan avsluta kvällen i matsalen. Jag kommer att informera lite om schemat och hur vi jobbar. Det kommer också att bli lite information från den kurs vi lärare har gått under tre dagar om att kvalitetssäkra läs och skrivutvecklingen. Eftersom vi inte har så gott om tid den här kvällen blir det inget fika. Jag vill också att ni funderar på om vi ska hitta på någon aktivitet tillsammans under hösten.
Varmt välkomna!

Veckobrev

Tema start och en massa annat…

Det har varit en intensiv och rolig vecka. Ni har väl sett oss i tidningen.

Vi har börjat jobba med vårt tema. Temat består av två delar, den ena delen jobbar vi med i f-2 grupperna på måndag och tisdag – den handlar om vår värdegrund! Den andra delen handlar om att få prova på något kulturellt uttryckssätt och det gör vi under elevens val på torsdagar 9.50-10.50. F-klassen är inte med i Elevens val.

I onsdags var det så en gemensam upptakt för hela skolan och det var full aktivitet över allt.

Veckan blev på så vis lite kort; studiedag i tisdags och temaupptakt på onsdagen…

Nästa vecka blir det också en annorlunda dag då hela skolan ska ha friluftsdag. På torsdagen ska vi promenera till idrottsparken för att hålla på med lite friidrott. Vi kommer att gå tillbaka till skolan till lunch men en lite enklare matsäck kan man ta med sig. Det är ju bra med lite att dricka! Utegympa-kläder behövs den här dagen, det är helt ok att ha dem på efter lunch också. Gympan på eftermiddagen är inställd!

 

Läxorna har gått strålande! Barnen har redovisat sina ramsor. Till de som går i tvåan har jag skrivit en liten kommentar om det är något man behöver tänka på när det gäller handstilen. Matteläxorna har ettorna redovisat för varandra och tvåorna kommer att få sitt förhör idag. Banren är också jätteduktiga på att komma ihåg plastfickan!

Nu hoppas vi på en solig helg!




Kapsylräkning

Här kommer lite bilder från första veckans kapsylräknande. Vi har inte riktigt bestämt hur vi ska göra för att räkna på ett smart sätt, så man inte måste börja om från början om man tappar bort sig...Vill ni se bilderna i lite större format så är det bara att klicka på bilden.

                   






Läsårets första veckobrev

Veckobreven kommer att utformas så att det passar hela huset i den första delen och sen kommer det lite mer riktad information i slutet. Vi provar oss fram men hoppas att det ska bli en bra modell. Tänk på att informationen alltid finns att läsa på bloggen; www.viigulahuset.blogg.se.


Första veckan har varit jättemysig och vi har hunnit med en massa jobb. Vi har träffats lite i hela huset för att bekanta oss med varandra och lära oss namnen på kompisarna i våra grupper. Alla barn i huset är indelade i grupper 1, 2, 3, 4 – vi hade dessa grupper redan förra året och nu har vi plockat på nya f-klass barn. För er kännedom bifogar vi en lista över grupperna.

Tyvärr regnade våra utelekar och tysta promenaden bort i onsdags eftermiddag. Istället blev det ett lekpass inne men det var mycket uppskattat och trevligt.

Vi har också gjort namnskyltar till olika lådor och grattiskort som vi ska ha till alla födelsedagsbarn.

Vi har också varit på en konsert som musikskolan hade för oss. De ville passa på att göra reklam för sin verksamhet och Öppet hus som de har nästa lördag. Ni får eller har fått information om detta.


Vi har kollat upp alfabetet med ettorna, dels alfabetsramsan dels om man känner igen de stora bokstäverna. Vi har också testat om de uppfattar stavelser i orden – de var superduktiga på stavelserna och kunde höra, klappa och visa att tex pannkaka har tre stavelser. Detta är en viktig grund för läsinlärningen.

Tvåorna har skrivit en diktamen på enstaviga ord, 41 ord – jag är jätteimponerad över orken och förmågan att få med alla ljud.

 

Nästa vecka är det studiedag för alla på tisdagen! Det innebär att man är ledig från skolan.


Vi kommer att köra igång med läxorna nästa vecka. Det blir Veckans ramsa för både ettor och tvåor, information om hur det går till kommer hem tillsammans med läxan på måndag. Vi kommer att ha den läxan till onsdagar.

Matteläxan blir till torsdagar och för ettorna handlar det om ord och begrepp. Information om hur man ska göra och hjälpa sitt barn sitter inklistrad på insidan av boken. För tvåorna kommer det att handla om huvudräkning, i olika talområden och olika räknesätt. Information kommer tillsammans med läxan på måndag.


Trevlig helg!




Läsårets första veckobrev

Tyvärr har det under veckan varit lite bekymmer med datorerna på skolan vilket gör att jag inte kan lägga in veckobrevet här på bloggsidan. Om allt blir i ordning i början av veckan lägger jag givetvis ut det.

Planering för första perioden

Höstterminen 2008                                  period 1

Under den första perioden på läsåret kommer hela skolan att jobba med ett tema som hänger ihop med Motala kommuns kulturnatt 4/10. Rubriken för kulturnatten som har blivit en kulturvecka är "Du är du och jag är jag och tillsammans behöver vi varandra". Så här ser målen ut inför detta arbete:

Läroplanens mål 1

" Skolan ska sträva efter att varje elev respekterar andra människors egenvärde."

Vårt mål 1

Alla elever kan uttrycka vår värdegrund i någon kulturell uttrycksform.

Målet är nått när;

Det i varje klassrum finns ett arbete som visar att eleverna förstått vår värdegrund.

Läroplanens mål 2

" Skolan ansvarar för att varje elev efter genomgången grundskola kan utveckla och använda kunskaper och erfarenheter i så många olika uttrycksformer som möjligt som språk, bild, musik, drama och dans."

Vårt mål 2

Alla elever ska ha prövat på minst tre kulturella uttrycksformer och fördjupat sig i en uttrycksform.

Målet är nått när:

Alla elever på något sätt lämnat sitt bidrag till kulturnatten.


På skolan kommer vi att starta temaarbetet på onsdag med en upptakt där alla elever ska få prova på några olika kulturella uttrycksformer. Den dagen blir det mat ute på skolgården! Vi får hoppas att vädergudarna är lite snällare mot oss än de var i onsdags...

Vi kommer sedan i gula huset att jobba med att förstå och illustrera vår skolas värdegrund på något sätt. Det arbetet kommer att ske på måndagar och tisdagar. Kanske vårt sätt kan bli del av en utställning under kulturveckan...På torsdagar mellan 9.50-10.50 kommer vi att ordna olika elevens val grupper där man jobbar mer med konstnärliga uttryckssätt. Det arbetet sker i blandade grupper med elever från gula och aprikosa husen åk 1-3.

Vidare kommer temat att genomsyra högläsningen där vi kommer att läsa böcker som anknyter till värdegrundsarbetet. Samlingen kommer att användas till musiklyssning och titta på konst.

När det gäller språktimmen under period 1 så kommer Mia att i åk ett läsa storbok och träna ordbilder. I åk två kommer det att handla om ord och meningar utifrån en gemensam text. Vi informerar fortlöpande om detta.

När det gäller tankeverkstad så blir det räkna och bygga upp vårt kapsylspråk för ettorna. Tvåorna kommer att jobba med huvudräkningsstrategier och lite med tid.




Studiedag på tisdag!

Det är studiedag på tisdag redan. Det innebär att alla barn är lediga från skolan. Vi har ju inte hunnit få ut något veckoblad och den rosa foldern har heller inte kommit än så jag hoppas nå några av er den här vägen.

Besök av musikskolan



Vilken härlig musikstund vi fick uppleva idag. Musikskolan var och presenterade sig. De spelade och presenterade sina olika instrument. Samtidigt  gjorde de reklam för öppet hus som de har nästa lördag, då man kan prova att spela olika instrument. Mer information om det får ni på fredag!


Vilken start!

Det var jättekul att träffa er alla i måndags när vi började. För min del har de här dagarna känts lugna och trevliga. Alla känner till hur allt i huset fungerar. Man är trygg med oss vuxna men också med varandra.
Den här första veckan följer vi inte schemat till punkt och pricka utan vi har en liten inskolningsvecka - vi målar självporträtt till portfoliopärmen, namnskyltar till både klassrummet och korridoren, vi får besök av musikskolan och vi är ute och leker tillsammans.

Snart slut på sommarlovet

Jag har haft en skön sommar. Någon vecka med sol och bad i Varamon, en liten tur till Västerås och sedan vidare till Sundsvall. Vi har haft en "familjekamp" i Bodaborg. Jag har läst böcker och löst korsord och träffat mycket kompisar. Det ska bli kul att höra hur er sommar har varit.
Det går alldeles utmärkt att skriva en kommentar till det här inlägget och berätta om något sommarminne.
                                                                 

Kapsylsamling och bokläsning

Hur har det gått för er med era olika sommarläxor? Ni som ska börja ettan har ju haft i läxa att samla kapsyler, jag vill att ni tar med dem på måndag när vi börjar. Hoppas att ni har kunnat samla några...
Ni som ska börja tvåan fick ju möjlighet att starta bibliotekets sommarläsning - hur har det gått för er? Jag är nyfiken på att höra om någon har nappat på erbjudandet. Ni får gärna ta med er låneböckerna direkt när vi börjar.

Nu har jag börjat

Nu har jag redan varit igång och jobbat i två dagar. I fredags var jag på en föreläsning om läsning som var toppenbra och idag har vi alla lärare varit på skolan och förberett oss inför skolstarten. Det känns kul att komma igång och jag ser jättemycket fram emot att få träffa er alla nästa vecka.

RSS 2.0