Första veckan med temat berättarlust!


 
 
Vi har skrivit och berättat om vartannat. I måndags inledde vi med att ta reda på vad barnen tycker ska ingå i temat - de kom med många jättebra förslag. Vi resonerade också om vi skulle fortsätta med eget arbete eller om vi skulle ta den tiden till temat också. Barnen ville ha eget arbete kvar och det kommer att ligga på måndagar, andra timmen. Vi plockade en del aktiviteter av de som de föreslog till temat och la dem på eget arbete tex skriva serier, skriva sagor, olika typer av ordspel, skriva till bilder...


På onsdagar kommer Mia att ha muntligt berättande och på onsdag vill vi att alla tvåor har med sig en favoritsak som de ska berätta om i skolan. De ska inte förbereda sig hemma! Nästa vecka blir det ettornas tur.


Tvåorna kämpar på i simhallen. Under tiden så jobbar ettorna och f-klassen med skrivande.


Sista timmen på tisdagar är ju en helklass-timme nu eftersom tvåorna simmar. Då jobbar vi med räknesagor på olika sätt.


På högläsningen har vi läst ur Robinson Kruse och målat bilder av vad vi ser framför oss. Vilka bilder får vi i huvudet när vi lyssnar på en berättelse? De är jätteduktiga men det är något vi behöver träna - att fundera på det vi läser eller hör någon läsa - vad betyder det?


Christine som har tvåorna i idrott har skrivit information om målen i idrottsämnet och vad de kommer att jobba med under våren. Vi skickar med det med veckobrevet.

Ettorna får ta hem sina "gamla" matteläxor, några har lite kvar som ska göras först, på deras böcker sitter gula lappar. Alla lämnade in sin matteläxa i tid den här veckan! BRAVO!


Nästa vecka kommer Linda och gör praktik en vecka, hon kommer sen tillbaka v.9-12. Hon var ju hos oss förra året så barnen känner henne. Det ska bli kul! Hon kommer att få rycka in rejält redan första dagen. Jag är på en konferens i Göteborg och Mia kommer att ha samlingen den första lektionen sedan kommer Linda att ha eget arbete efter rasten, sista timmen är alltid FA.
 

Safi från förberedelseklassen tillhör vår tvåa och hon kommer från och med den här perioden att vara med till simhallen, hela torsdagen och på fredagar kl.10.00-11.00. Hon är glad att få vara med oss och flera av barnen känner henne från fritids.


På torsdag nästa vecka är det kompisgrupper!


På fredagen jobbar både Mia och jag i skolan.

Trevlig helg!

 

Inför v.5

Nu är den här perioden slut och det är dags för en ny....

Den här veckan har vi pratat mycket portfolio och alla har sparat minst två arbeten som visar att man lärt sig någonting nytt. Det blir stor variation;  texter som visar vad man kan läsa, räknesagor, rimord, spel som man lärt sig att spela, bilder som är exempel på de tekniker vi provat, handstil...listan kan göras lång på vad som kan tas med. Barnen är duktiga på att välja! Och vi tränar oss att motivera våra val genom att skriva inträdesbiljetter. Allt som ska sparas i portfoliopärmen måste ha en inträdesbiljett.


Vi har samtalat mycket om periodens mål och i reflektionerna kring just bilduppgifterna var alla aktiva och kom med många bra synpunkter.


Lite snö hade vi ju i början av veckan men nu är det mest halkigt...


Det har varit mycket sjukt under veckan både bland barnen och personalen - nu hoppas vi att alla får vara friska!


På husrådet gjordes en undersökning vilken mjölk som barnen dricker i matsalen och barnen fick också rösta om hur de ville att vi ska sitta i matsalen kommande period. Förra veckan kom de in med flera olika förslag, vi vuxna plockade bort de förslag som vi redan provat och något som var svårt att genomföra - det blev tre olika förslag kvar som de röstade om i onsdags. Fri placering blev det vinnande förslaget så nu provar vi det.



Inför kommande vecka: BERÄTTARLUST ÄR TEMAT FÖR NYA PERIODEN v.5-11


•·         Vi kommer att introducera klassdagboken på måndagmorgon. De flesta av er känner igen den från förra året och instruktionen sitter inklistrad på insidan av pärmen. Den ska med tillbaka dagen efter man fått hem den!

•·         Simhall på tisdag för 2:orna!

•·         Gympa på onsdag för f-1:orna och på torsdag för 2:orna

•·         Läxan i matte kommer att delas ut på måndagen som vanligt och ska lämnas in på torsdagen - det kommer att bli häften att träna i för både 1:or och 2:or. Jag ringar in de sidor man minst måste göra!

•·         Läsläxan kommer Mia att ge på språktimmen  -  det innebär från tisdag till tisdag för 2:or och från torsdag till torsdag för 1:or.


Det är viktigt att plastfickan och läxor är tillbaka till skolan rätt dag! Plastfickan ska vara i skolan på måndag och torsdag - det kan ju vara bra att den alltid finns i väskan.


Tänk att det är fredag igen.

Ha en skön helg!


Inför v.4

Nu är vi igång igen...

Vi jobbar på med rim, läsning, handstil, olika räknesätt och eget arbete.

 

På husrådet i onsdags förberedde vi frågor som vi ska ställa till kostenheten. Två personer från kostenheten besöker vår skola fredagen 16/1 för att informera om matsedeln. De kommer också till vårt hus en stund så att våra grupper får ställa sina frågor.

 

I samband med det gav grupperna också förslag på hur de vill att vi ska göra med platserna i matsalen. Vi gör olika i olika perioder och nu när det snart är dags för en ny period var det lämpligt att barnen kunde vara med och tycka till.

Kajsa, vår rektor, var på besök på husrådet.

 

Den här veckan har tvåorna startat med simundervisning. Det kommer att pågå under 8 veckor. Under de veckorna utgår tisdagsgympan och det blir vanlig lektion efter lunch.

 

Barnen läser intensivt att våra böcker i bokjury-lådan, de tipsar varandra och det är väldig efterfrågan på en del titlar.

 

Nästa vecka är det dags att se över målen för den här perioden, spara till portfolio och tömma våra papp-mappar på det arbetsmaterial som man inte väljer att spara i sin portfolio.

 

Läxorna fortsätter på samma sätt som denna vecka!

 

På torsdagen är jag på studiedag i Linköping, Mia och Draginja tar hand om barnen. Vi hoppas att det kommer mer snö – då blir det pulkaåkning!

 

Vi har fått brev från Västers Bordtennisklubb om pingisskola som är gratis för alla. Information sitter på dörren och vill man ha ett eget papper säger man till så kopierar vi.

 

Med i plastfickan kommer information om Cope – en föräldrakurs som Motala kommun bedriver. Det är ett erbjudande och man anmäler sig om man är intresserad.


Trevlig helg!


Välkomna till en ny termin

Nu är det dags igen - vardag och skola, träffa kompisar och läsa läxor.... Hoppas att ni alla har haft ett skönt lov oavsett vad ni har gjort.


Arbetet fortsätter som vanligt de första veckorna, period 3 pågår till och med vecka 4. Så det är samma innehåll och samma mål ett par veckor framöver.


Mitt arbete fortsätter som innan jul; 50% i skolan och 50% på bildningsförvaltningen och Mia fortsätter i klassen. Det blir en konstig första vecka för mig eftersom jag inte är i skolan någonting, onsdag och fredag är jag som vanligt på kontoret och torsdagen bytte jag mot avslutningsfredagen så jag kunde vara i skolan då... Mia och jag har planerat hur det ska fungera ändå på torsdagen och Gunilla kommer att ta hand om ettorna sista timmen då tvåorna har idrott.


Läxorna kommer igång nästa vecka och det kommer att i matte vara uppgifter kring räknesätten för åk 1 och ett häfte om tid och klockan för åk 2.


Läsläxan kommer att för åk 1 fortsätta att vara "läs och rita böcker "eller andra småböcker och tvåorna fortsätter ett par veckor till i den läslära som de hade innan jul.


Nytt för den här terminen är simundervisning för åk 2 som kommer att åka till simhallen på tisdagar klockan halv tio. Det börjar direkt nästa vecka och pågår åtta veckor framåt. Christoffer eller Eva kommer att åka med barnen. Jag är kvar på skolan och har undervisning med åk 1 den tiden. Simundervisningen kommer säker att gå som en dans då alla visade sig vara som fiskar i vattnet när vi var på vårt julbad. Information kring vad som gäller inför simundervisningen hoppas jag kunna skicka hem på måndag.


Det ska bli kul att komma igång att jobba igen - nu har vi en spännande termin att se fram emot!


Gott nytt år!


Hoppas att ni alla har det skönt på ert lov.


RSS 2.0