Dagbok 28/1

jag var på biblioteket och lånade en bok som heter "sniff sniff".

filippa

Dagbok 28/1

jag skriver i lila boken. vi har gåt till bibloteket.

linnea

Inför v.5

Vi jobbar för fullt!

Under den här veckan har vi gjort vår gemensamma väggtidning om räven - det saknas lite text om ungarna samt lite bilder. Vi får göra det klart nästa vecka. Då ska vi också börja med våra egna arbeten och barnen har valt alla möjliga djur allt från katt till krokodil. Det ska bli spännande att se hur arbetet kommer att gå. På tisdag kommer vi att få lite hjälp av Jakob i biblioteket som kommer att ta hand om två barn i taget för att visa hur man kan söka på nätet om sitt djur. Vi justerar schemat lite och kommer att använda all tid på tisdag förmiddag till det här arbetet.

Vi fortsätter att läsa om Per och Pompe i läseboken och alla läste sin läsläxa högt i gruppen och det gick bra!

När matteläxan redovisades fick vi många olika förslag till lösningar och vi skrev om allt med siffror och pratade om addition och plustecknet. Vi spelade också ett positionsspel där man ska placera sifferkort så smart som möjligt för att få det största talet. Det kommer vi att göra fler gånger!

I grupperna har vi  satt igång skrivandet och alla har fått till sina sagor med en röd tråd. Alla sagor handlar om djur. Förskoleklassen behöver bara skapa sin saga och kunna berätta den muntligt medan vi i ettan har som mål att alla ska kunna skriva en saga. Vi kommer att hålla på med detta fram till sportlovet.

På klasrådet har vi  utifrån en enkät som man genomfört på mellanstadiet diskuterat två frågor om medbestämmande. Det var svåra frågor och vi kommer att återkomma till dem i olika sammanhang. Vi gav också klassen två uppdrag till nästa klassråd; fundera ut förslag till saker man vill göra i kompisgrupperna och fundera på vilka regler som ska gälla för mobiltelefoner i skolan.

Nästa vecka är jag på mattekurs onsdag - fredag.  Arbetslaget kommer att lösa mina timmar. Draginja går in en del, Gunilla kommer att ta lite extra musik på torsdagen så allt kommer att bli "ungefär" som vanligt...

Jag passar på redan nu att flagga för en föräldrakväll 14/2 och skridskodag den 15/2 men återkommer med mer information.

Trevlig helg!

Matte på gång

                                              

Här jobbar vi för fullt med olika bilder av tal.
Killarna parar ihop bilden av talet med rätt tal skrivet med siffersymboler.
Tjejerna slår med tärning och plockar bland tiostavar och entalsklossar.

Klicka på bilderna för att se dem i ett större format.

Våra gemensamma sagor

image42
 
Här kan ni ta del av och läsa våra sagor som vi skrivit. Den översta har grupperna 1 och 2 skrivit och den undre har grupperna 3 och 4 skrivit.

image43

Inför v.4

Äntligen har vi fått se lite solljus...


Det har varit en bra vecka med mycket innehåll som vanligt.
Vi har fortsatt lite med arbetet om räven och nu ska vi se en film (imorgon fredag) och se om vi får lära oss något ytterligare. Nästa vecka kommer vi att sammanställa det vi har fått reda på och sedan börja så smått med de egna individuella arbetena.


När det gäller tankeverkstaden så jobbar vi mycket med bilder av talen - hur kan man rita 231? Vi använder oss av kapsylspråkets bilder, pengar (enkronor, tior och hundralappar) och multibas som är ett strukturerat klossmaterial. Vi översätter också bilder till siffersymboler. För att träna oss att känna igen talen med siffror spelar vi bingo!

Vi kommer också att mäta upp olika mått som hör ihop med vårt djur. I tisdags mätte alla upp ett meterlångt band eftersom räven blir ungefär en meter lång.


På temagrupperna skriver vi djursagor med start - hinder - lösning och mål. De gemensamma sagorna sitter uppe i korridorerna med lite illustrationer (en i varje korridor). Nästa vecka är det dags att skriva egna sagor utifrån samma modell.


Läxredovisningen gick jättebra. Alla läste de två sidorna om Per och Pompe alldeles strålande (några hade läst lite extra och det gör inget). Vi fortsätter framåt i boken nästa vecka. Jag skriver på bokmärket vilka två sidor som är läxa och läser man mer går det bra att skriva till de sidorna.

Vi fick också ta del av många olika alternativa lösningar på mattteuppgifterna. Där är det också två nya uppgifter till nästa torsdag!


Glömde två saker!

Jag fick inte med information om att jag är borta på onsdag. Jag jobbar heldag med mitt fackliga uppdrag då.

Sedan efterlyser jag plastfickorna med barnens namn på.

Veckobrev

Årets första veckobrev!

Det är roligt att vara igång igen och det hoppas jag och tror att barnen tycker också.Nu väntar de väl bara på att läxorna ska komma igång...

Den här perioden kommer vi att läsa läsläxa i en läsebok som heter Första läseboken. Det blir ett stycke om Per och Pompe. Barnen kommer att få ett bokmärke med boken där det står vilka sidor de ska läsa. Tänk på att läsläxan ska stimulera läsutvecklingen - därför är det viktigt att läsa flera gånger och när man håller på att lära sig läsa är det extra viktigt att läsa högt för någon. Vi kommer att läsa upp läxan på torsdagar som vanligt.

Vi har kommit igång bra med vårt djurarbete. Just nu jobbar vi igenom en arbetsgång gemensamt och då har vi genom röstning valt att jobba med räven. Arbetsgången sitter anslagen i korridoren om ni är intresserade att ta del av den. Tanken är sen att eleverna ska välja ett eget djur och göra sitt eget arbete. Vi kommer att hålla på med det ända fram till sportlovet.

Nästa vecka kommer vi att börja med matvärdar. Tre elver från f-1 kommer att få lite extra ansvar för att hjälpa till med bordstorkning och lite annat borta i matsalen under en vecka. Vi utser matvärdarna på måndag morgon. Matvärdarna ansvarar för våra tre bord.

Jättekul att läsa hälsningarna från Emma och Emil på bloggen. Vi har tittat på dem tillsammans i klassen.

Tänk på att vädret är uselt emellanåt och det går åt en hel del extra strumpor och byxor. Vi tränar oss på att hänga upp kläderna ordentligt i torkskåpet. Vi kommer också att ta av oss termobyxor och overaller i matsalskorridoren. Vi har gott om tid för både mat och rast och det är trevligare att sitta i matsalen om man inte har ytterkläder på.

Nästa vecka jobbar vi på enligt nya schemat som jag hoppas alla har tagit del av.

Ingen har hört av sig angående aktivitet tillsammans - vad tycker ni?

Trevlig helg!

Nu är vi igång igen!

Det har varit jättekul att träffas igen efter jullovet. Vi har kommit igång med vårt djurarbete. Tillsammans jobbar vi med räven. Vi har jobbat med stora tal, läst ut tal över tusen till och med...alla är superduktiga. Vi har satt igång våra nya grupper som nu är på onsdag och torsdag.
Den här veckan var läxfri, men på måndag kommer det hem nya läxor. Håll ögonen öppna!

På måndag ses vi igen!

Jag är lite nyfiken redan nu på hur ni har haft det under jullovet. Om ni har lust kan ni väl skriva en liten hälsning här.
Jag hoppas att ni precis som jag tycker att det ska bli kul att komma igång och jobba på måndag.

RSS 2.0