Kapsylarbete

Vi har jobbat med våra kapsyler idag.
Vi har byggt torn, lagt fina mönster och delat upp en handfull kapsyler i två högar.
Här är några av barnen i full gång med sitt arbete.

                                       


Det finns många olika sätt att göra mönster på. 
Så här fina mönster blev det! 

                  

Vilken snygg naturväv!



Den här naturväven har barnen gjort tillsammans med Tommy och Helena på F.A. Så vackert det blir med löv, mossa, blommor och bär!

Lite ändringar i schemat

Vi kastar om lite i schemat den här veckan. På fredag efter maten blir det fredagskul - vi kommer att promenera ner mot centrum - titta på utställningen och leka i någon av lekparkerna. Det gör att vi inte kommer iväg till biblioteket. I stället kommer jag försöka ordna så att de kan gå till biblioteket redan på torsdag. Det kan ju vara bra att veta så att man kan ta med sina gamla böcker!
Vi flyttar också husrådet från onsdag till tisdag på grund av skoljoggen!

Inför v.40

Nu är det dags att knyta ihop arbetet med värdegrunden.


Under v.40 kommer vi att göra klart allt arbete som vi har gjort kring värdegrunden. Vi kommer att ställa ut en del av arbetet i centrum under det som kallas kulturveckan. Därför blir det heller ingen visning av elevernas arbeten i vårt hus den här gången. Hoppas att ni har möjlighet att ta del av det vi ställer ut...och sprid det gärna till vänner och bekanta...


På husrådet diskuterade vi fredagskul som vi har ungefär var sjätte vecka. Eleverna röstade fram; bowling, pyssla, måla, fotbollsturnering, lekstund, disco. Vi vuxna planerar in när det passar i tiden att ha vad...


Vi har fått inbjudan till pingisskola (på fritiden) – anslaget finns på dörren.


Tandsköterskan har varit och lämnat fluortuggummin till alla klasser från åk1-3. På måndag kommer vi vuxna att diskutera vilka rutiner som ska gälla för detta.


Det har varit premiär för kompisgrupperna och alla barn verkade nöjda!


Vi har hoppat rep på varenda rast och jag har rapporterat in många hopp. Det ska bli spännande att se om vi får något resultat på det.


Den här veckan har varit mycket trevlig. Vi har fått lite spontana brev i vår brevlåda och de har varit positiva meddelanden om att det är kul att gå i skolan. Det känns härligt!


Veckans ramsa gick strålande. Nästa vecka är sista veckan för den här läxan.

Både ettor och tvåor skriver för fullt!

I matteverksta'n gjorde vi ett litet test för åk 1 på begreppen färre / färst / fler / flest. Det gick bra!


Jag ska på en konferens för de nya mål för år 3 som gäller från och med detta läsår på torsdag och fredag. Gunilla och Christoffer kommer att vikariera för mig.



Vilka höstdagar vi har – njut!


Veckobrev inför v.39

Oj, vad tiden går fort...

men så är det ju när man har kul!

Den här veckan har vi hoppat hopprep för fullt på rasterna, jag har rapporterat in över 4000 hopp. Man får givetvis hoppa på fritiden också – hjälp barnen att komma ihåg hur många hopp de har hoppat så kan jag rapportera in det också.

På temagrupperna blev tyvärr massagen inställd då Ewa var sjuk. Christoffer har också varit sjuk under veckan och Erik har vikarierat. Carina är en ny vuxen i huset som hjälper framförallt de rysktalande barnen i f-klassen, det är en enorm hjälp för oss med någon som kan göra sig förstådd och givetvis för barnen som har någon som förstår dem.

Veckans ramsa gick alldeles strålande den här veckan. Bra jobbat! Nu börjar alla kunna många ramsor eftersom vi hör samma ramsa flera gånger. Det är kul att kunna saker utantill!

På husrådet startade vi upp våra ansvarsgrupper. Varje grupp ansvarar för varsitt städområde; klassrum 1-2, klassrum f-klass, fritidsrummet, korridorerna. Till sin hjälp har man en lista på arbetsuppgifter som man sedan ska fördela i gruppen. Det var väldigt rent och fint i alla rum efter husrådet! På schemat i korridoren kan man se vilket ansvar varje grupp har.

Nästa vecka jobbar vi på som vanligt! Från och med den veckan kan ni räkna med att all gympa är inomhus!

Vi fortsätter med samma läxor. Jobba på lika flitigt som hittills!

På torsdag är det läsårets första kompisgrupper. Alla barn tillhör samma grupp som förra året däremot kan man ha fått en ny ledare. Det ska bli kul att träffas igen i sina grupper!

I våra temagrupper fortsätter vi jobba med värdegrunden. Läs gärna den rosa foldern tillsammans med era barn och se om de förstår den.

Fotograferingen gick bra så nu väntar vi bara på att korten ska bli färdiga.


Njut av helgen!



Veckobrev inför v.38

Dags för skolfotografering! Och hopprepsutmaning!

Nästa vecka är det dags för skolfotografering. Vi tar kort på torsdag åk1 och på fredag åk2. Det är både bilder till katalog och enskilda bilder som ska tas. På grund av detta blir det ute-gympa för tvåorna och de behöver inte heller byta om eftersom det är fullt med folk i omklädningsrummen. Vi hoppas på fint väder!


Vi kommer att hoppa extra mycket hopprep under två veckor och se om vi kan vara med och slå rekord i antal hoppade hopp.


Annars kommer veckan att vara precis som vanligt. Vi kommer att jobba på med värdegrundsarbetet – ni kan ta del av alla fina gladogram som skickades den här veckan – de sitter uppsatta på fönstret.


Vi kommer att gå till biblioteket på fredagen eftersom vi denna vecka hade lite avrapportering från elevrådet så hann vi inte med det.


Läxorna flyter på som vanligt! Åk 1 har inte fått redovisa sina matteläxor så vi tittar lite på det på måndag innan vi skickar hem ny läxa.

På onsdagstimmen när vi redovisar ”veckans ramsa” kommer vi också att ha lite handstilsträning, det blir skrivstil för tvåorna och bokstavsarbete för ettorna.


Den här veckan har de jobbat mycket flitigt! Vi har också utsett elevrådsrepresentanter och det blev; Norhan för åk 2, Amanda för åk 1, Antonio för f-klass. De har redan varit på sitt första elevråd när ni får hem det här pappret.


Det har kommit en ny flicka till förskoleklassen som heter Nour.


Lite minnesanteckningar från föräldramötet i tisdags:

  • Vi utsåg Nusrete Zeka till skolrådsrepr. (Elton och Leons mamma). Det är skolråd redan på måndag. I efterhand har Anna Karlsson, Sabrinas mamma också anmält sitt intresse. Bra!

  • Vi gick igenom schemat och informerade om de olika aktiviteter som händer under en vecka. Christoffer från fritids berättade om rastaktiviteter som numera finns att välja på både onsdagar och fredagar. Eva som jobbar som assistent i huset berättade om massagegruppen som hon har ansvar för. Mia presenterade sig och att det är hon som har hand om språktimmen med både ettor och tvåor.

  • Födelsedagar ~ vi från skolan vill inte att barnen har med sig godsaker och bjuder på vid födelsedagar.

  • Mål år 3 ~ från och med det här läsåret finns det i vår läroplan mål att uppnå för år 3. Tidigare har det bara funnits för år 5 och år 9. Under läsåret kommer ni att få ut dessa mål, de finns i ämnena matematik, svenska och svenska som andra språk. Vi ska också lämna ut skriftliga omdömen från och med detta läsår – vi ger ju redan idag en slags omdömen i och med den dokumentation vi skriver inför IUP-arbetet. Det ska utvecklas!

  • Utflykt? Förra året anordnade vi från skolan en hel del familjekväller då barnen visade upp arbeten och vi passade på att visa olika lokaler i skolan. Vi undrade om det fanns något intresse bland föräldrar att ordna andra typer av familjeaktiviteter tex grillning + brännboll, simhallsbesök o.d. Intresset var inte så stort utan man vill att vi gör ungefär på samma sätt som förra året.

  • Informationskanaler ~ veckobrev kommer hem på fredagar, de som önskar dubbla lappar skriver det på en lapp och lägger med i plastfickan. Vill man ha dubbla plastfickor skriver man det på lappen. Glöm inte vår blogg, där ligger all information och lite annat smått och gott! www.viigulahuset.blogg.se



Alfabetsträning

    Sabrina och Hugo lägger alla träbokstäver i rätt ordning.

   Josephine och Leon lägger ett palinspel och tränar på stora bokstäverna.

   Signe och Carolina lägger ett Lyckospel som också tränar de stora bokstäverna.

   Amanda och Elton spelar ett alfabetsspel där man tränar ordningen på bokstäverna.

Alla par gick runt under lektionen och gjorde alla olika uppgifter. De jobbade bra i sina papper och hjälptes åt att lösa de olika uppgifterna. När vi tränar alfabetsramsan läser vi fyra bokstäver i taget och vi säger inte w, eftersom rytmen blir fel.

Träna gärna hemma också. Det gäller i första hand att kunna ramsan men sen tränar vi ju också på att känna igen de olika bokstäverna var för sig och sen att kunna skriva rätt bokstav när någon säger den.

Grupp ett och två i arbete

Den här veckan har vi skickat gladogram till en kompis i huset.
Ett gladogram är ett meddelande som ska göra mottagaren glad. Vi har samlat bra exempel på vad man kan skriva till en kompis som kan gör den glad - vad skulle du själv bli glad av?
Den här gången får man inte behålla sitt gladogram, vi har delat ut dem och alla har fått läsa vad det står och vem det är från men sen ska vi montera dem på ett stort rött papper med en mosaikram gjord av guld- och silverpappersbitar. På bilderna nedan kan ni se barn från grupp ett och två som jobbar med mosaikramen.

                         

Veckobrev inför v.37

Vi fortsätter i samma intensiva tempo.

Vi har mysiga samlingar på morgonen, vi sjunger någon morgonsång och sedan räknar vi in alla barnen. Nu verkar det som om de nya barnen i förskoleklass känner sig trygga med den rutinen. I måndags och tisdag när vi hade temagrupper jobbade vi med trygghetslekar, massage och utanförskap.

Brandövning var det på onsdagen. Alla skötte sig jätttebra och vi var snabbt ute och nere på uppsamlingsplatsen.

På klassrådet i onsdags som vi har döpt om till husråd samlades vi alla i klassrummet där ettan och tvåan är. Vi pratade om elevrådsrepresentanter, matvärdar, regler och bollar. Många barn anmälde sig som intresserade till elevrådet, vi väljer eller utser vilka som ska vara våra representanter på onsdag. När barnen från ettan och tvåan berättade om hur vi har haft det med matvärdar var många från förskoleklassen ivriga att berätta om sitt ”dagis” och hur de redan varit matvärdar. Regelpratet inleddes med en liten filmscen om att man ska hjälpa till att plocka upp även efter andra och en scen om att inte dela ut inbjudningskort till kalas i skolan om inte alla är bjudna. Barnen kände igen sig i båda scenerna och det blev ett bra prat! På husrådet tränar vi att lyssna på varandra, räcka upp handen och vänta på vår tur.


På torsdagen hade vi en supertrevlig friluftsdag. Jag har överöst barnen med beröm, de promenerade utan gnäll ner till idrottsparken, kämpade i alla grenar och gick tillbaka till skolan utan minst gnäll då också. Toppenkul att vara ute med dem! Nu får vi vänta och se vad resultatet blir!


Nästa vecka fortsätter vi skriva och läsa och räkna och på temagrupperna ska vi skicka gladogram till någon kompis. Elevens val är det på torsdag! Idrotten för tvåorna kommer att vara ute om vädret tillåter så packa lite varma kläder. Ettorna kommer att vara inne!

Glöm inte bort att träna veckans ramsa så att man kan den utantill. Den här veckan redovisade vi dem från talarstolen – det blir lite mer allvar och viktigt då.

Kom ihåg föräldramötet på tisdagkväll!


Trevlig helg!


Vilken dag!

...och vilka barn!
Vi har hoppat längdhopp, kastat med liten boll och sprungit 60 meter. Barnen har kämpat i varenda gren och vi vuxna har mätt och tagit tid, hejat på och applåderat. Solen var framme och värmde oss när det var dags för fika.
Inte nog med all fysisk ansträngning på idrottsparken barnen promenerade dit och hem utan minsta gnäll. Det har varit superkul att vara ute tillsammans med dem!
Stor stjärna till alla!

RSS 2.0