Inför v.10

Ut i skogen ska vi gå....


Vi har kommit igång med våra grupper under veckan. Trots dåligt väder på onsdagen så var vi ute och i torsdags var ju vädret strålande. Vi kommer alltså att vara ute på både onsdag- och torsdagförmiddag. Vi kommer att ha fruktstund och högläsning ute dessa dagar för att vi ska slippa för mycket av- och påklädning. Vi påminner igen om varma kläder och idag upptäckte vi att det är bra med extra skor eller stövlar. Det är ganska lerigt i skogen och då blir det väldigt smutsigt i matsalen.


Läsveckorna har också kommit igång men jag känner att det är lite mer trevande. Det blir lite mycket för oss att hålla reda på, dels de sidor man läser hemma (de fyller ni i protokollet varje dag), dels de sidor man läser själv i skolan (de skriver vi i på ett protokoll i klassrummet). Sen har vi all högläsning. Det vi läser högt i skolan fyller vi i och det ni läser högt för era barn hemma fyller ni i i en särskild kolumn i protokollet. Jag skriver i de sidor som jag lyssnat på när det gäller läsläxan i samma protokoll. Det finns inga rutor för helgdagarna men givetvis får man räkna sidor då också - vi vill ju att alla ska läsa för att det är roligt!


Jag har kanske inte varit tydlig vad som gällde med Röda boken (bokstavsarbetet), men den har man till torsdag på sig att göra. Vi kommer att skriva lite i den på fredagen så då är det bra om den är i skolan.




Nästa vecka hoppas vi att allt sparande till portfolion ska vara klart!


Linda vår lärarkandidat är tillbaka!


På onsdag är det studiedag och alla barn är helt lediga från skolan!


Vi har bytt biblioteksdag och kommer numera att gå och låna på torsdagar, direkt på morgonen. Gunilla kommer att hjälpa barnen i biblioteket.


Vi kommer att prata om hur man ska bedöma sin läsning och formulera något eget mål!



Vi hoppas att ni får möjlighet till många mysiga lässtunder under våra läsveckor!

 
 
 

Ute-matte

Idag startade vi våra utegrupper. Vädret var inte det bästa för våra aktiviteter till exempel fick vi kasta om lite med högläsningen eftersom det inte var att tänka på att sitta ute och läsa!

Grupp 1 & 2 hade utematte och då jobbade vi i par eller tre och tre med att hämta saker. Första omgången skulle alla hämta något långt, det blev bara pinnar så då fick alla ta ett varv till och se om  man kunde hitta något annat som var långt. Till slut hade vi åtta olika långa saker som vi nu sorterade efter längd.
Nästa omgång skulle alla hämta tre saker var. De här sakerna använde vi för att sortera på olika sätt för att sedan kunna jämföra antalet i de olika mängderna.
Vi avslutade med uppdragskort där varje par redovisade ett kort och fick därefter ett nytt. De hann med många uppdrag.

                                      

Här är det två grupper som läser sina uppdragskort!

Bilder från föräldrakvällen

Här kommer lite bilder från föräldrakvällen som vi hade innan sportlovet. Bilderna är från vår matteverkstad!

                    


               
                                          

Inga böcker

Tyvärr hann vi inte gå och låna några böcker idag. Hoppas att det blir lite läsning ändå...

Nu är det dags för sportlov!

Tack alla ni som kom och hälsade på oss igår!


Jag vet att det är jätteviktigt för barnen att få visa er vad de gör i skolan och vi vuxna tycker att den här enkla formen passar perfekt.


Nu är det dags för sportlov och även om vintern lyser med sin frånvaro så kanske det kan bli andra aktiviteter under veckan. Vi ska försöka ordna att de kan få med sig en bok hem från biblioteket också, mitt bland all skridskoutrustning...


Veckan som gått har mest handlat om att få färdigt sina arbeten.

Läsläxan lästes för förskoleklassens barn.

"Alla hjärtans dag"-kort har dekorerats på olika sätt.

Det soliga vädret har inbjudit till lite nya rastaktiviteter såsom tennis och hopprep.


När vi kommer tillbaka från lovet är det läsveckor i hela område söder. Ni kommer att få mer information om det på måndag direkt efter lovet.

Vi i gula huset kommer också att jobba med naturen och det kommer att genomsyra alla ämnen. Vi kommer att vara ute på de pass då vi jobbar i våra gemensamma grupper. Mer detaljerad information om den nya perioden kommer under vecka 9.


Vi kommer att ägna en del tid i v.9 åt att utvärdera den här periodens arbete och samtala om de mål vi har haft. Vi ska spara till portfolion och börja förbereda oss för de kommande utvecklingssamtalen. Vi behåller därför allt arbete från utställningen i skolan tills vi är klara med det.


Flera av barnen har frågat efter adressen till bloggsidan så här kommer den igen: http://www.viigulahuset.blogg.se/

Alla är varmt välkomna med sina kommentarer. Jag ska försöka lägga ut lite bilder från torsdagskvällen och kanske en liten uppmaning att skriva en hälsning under lovveckan. Det är kul att få höra vad kompisarna gör!


Vi ses snart igen!


Inför v.7

Vilken härlig vecka!

Vi har jobbat på med våra djurarbeten både när det gäller faktaarbetet och sagoskrivningen. Hoppas att det nu blir färdigt tills på torsdag då ni är inbjudna för att ta del av allt.


Vidare blev det läxredovisning i måndags i stället för torsdagen när jag var borta. Alla har gjort många bra lösningar i sitt mattehäfte. Jag hann ju inte med att markera att vi hade redovisat dem med stjärnor eller klistermärken, det får bli i efterhand!

Många har jobbat klart hela sitt mattehäfte så jag ska klura ut en ny läxa tills på måndag!

Vi läser färdigt stycket om Per och Pompe, barnen har två sidor i läxa och sedan kommer vi att läsa resten under veckan eftersom det är sportlov veckan därpå. Vi vill ha något annat i läsläxa när vi kommer tillbaka.

På språktimmen läste vi ord med ändelser och sedan jobbade var och en med sin egen läsning. På tankeverkstañ tittade vi på olika räknesätt utifrån läxhäftet och hittade på egna räknesagor om djur! Vi tittade också på utsagor med endast siffror och såg om vi kunde välja rätt tecken + eller -.

Vi hade en mycket trevlig promenad med kompisgruppen på torsdagen. Alla gruppledare ska lämna in hur långt grupperna har gått och sedan ska vi se hur långt alla tillsammans på skolan har gått. Vi hoppas kunna redovisa resultatet på en karta i matsalen nästa vecka. Vart skulle vi kommit om allas sträckor lagts efter varandra norrut?

På klassrådet inventerade vi bland barnen vad man använder sina mobiltelefoner till. Det var ett uppdrag från Kajsa för att man ska diskutera det vidare i elevrådet. Vi hade också frågan uppe på skolrådet i onsdags! Vi fick många saker på vår lista som Signe och Tobias ska redovisa nästa fredag.


Nästa vecka är jag på studieresa tisdag och onsdag och då kommer Emmeli att vikariera. Sen lovar jag att det kommer att bli lite lugnare med mina utflykter...

På måndag kommer man från Naturväktarna och delar ut ett pris som åk 5 har vunnit till skolan. Vi får vara med på prisutdelningen och hoppas att tidningen gör ett litet reportage.

På torsdagkväll ordnar vi en föräldrakväll i all enkelhet. Barnen kommer att få guida er runt i utställningen och vi kommer att visa lite av det vi gjort i matteverkstañ under hösten och våren!

Vi bjuder på lite frukt! Några barn har skrivit en separat inbjudan.

På fredag är det dags för skridskoutflykt på förmiddagen. Se över hur ni har det med skridskor och hjälmar. Vi kommer att lägga fram extra utrustning som finns att låna! Säg till någon i personalen så får ni möjlighet att prova ut det ni behöver med barnen och vi kan namna en kasse och lägga undan det som passar till fredag. Vi kommer att ordna med en bil till skridskobanan som tar all utrustning samt Tobias och Signe som först ska vara på elevråd en stund. Varma kläder och lite fika med något varmt att dricka brukar vara gott!

Trevlig helg!


Ny vecka ...igen!

Veckobrevet kommer ett par dagar senare än vanligt eftersom jag inte var i skolan i fredags. Det ska väl inte spela så stor roll för den här måndagen är precis en vanlig måndag - inget särskilt att komma ihåg eller tänka på.

Jag kommer att under samlingen lyssna på förra veckans läsläxa samt kolla upp matteläxan. Och så blir det nya läxor så klart!

Under eget arbete kommer eleverna att få välja på att jobba med sagoskrivandet eller djurforskningen, som vanligt på eget arbete kommer det att finnas möjlighet till tio minuter av annan aktivitet tex spel, dator eller annat.


Djurarbetet tog en väldig fart i tisdags och vi kommer att fortsätta med det. De som inte var sjuka fick en stunds datatid med Jakob, skolbibliotekarien och det var uppskattat. Jag ska ordna så att de som var sjuka kan få det den här veckan istället. Allt läsande, skrivande och frågande ska sedan mynna ut i en väggtidning.


På tankeverkstañ kommer vi att samtala kring de olika räknesätten, kopplat till deras läxor och de mål som gäller för den här perioden.


På språktimmen läser vi både gemensamt och enskilt.

Grupperna som vi har tillsammans med förskoleklassen på onsdagar och torsdagar fortsätter med sagoskrivning om ett djur och skapande arbete.


På torsdag är det dags för kompisgrupper och vi kommer att vara ute och gå...alla kompisgrupper!


Jag har haft några intensiva mattedagar i Stockholm. Först var jag på en konferens för matteutvecklare från alla Sveriges kommuner. På torsdag och fredag var vi tre lärare från skolan som var på något som heter Mattebiennalen och som kan liknas vid en jättestor mässa. Vi har varit på åtta olika seminarier och gått runt och tittat på många olika utställningar. Sist på fredagen lyssnade jag på en föreläsning om Ute-matte vilket vi ska försöka praktisera mer i nästa period.


Vi hoppas på en härlig vecka!


ps. På onsdag är det skolråd klockan 18.00 - alla är välkomna! Är det något ni vill ta upp, hör av er till Filippas pappa! Den här gången ska jag vara med och prata elevdemokrati.


RSS 2.0